donderdag 21 december 2017

De strips van Eppo Doeve & Bertus Aafjes - Het Mannetje Bagatel & Kleine Isar De Vierde Koning

De dichter/schrijver Bertus Aafjes en schilder/tekenaar Eppo Doeve hebben samen twee stripverhalen gemaakt. En dat hadden er best meer mogen zijn. In 1946 'Het Mannetje Bagatel' en in 1963 'Kleine Isar, De Vierde Koning'.

Beide verhalen zij overladen met een vette roomse saus die je tegenwoordig nergens meer vindt. Het is even wennen, maar je moet het leren eten net als sambal en het staat de kwaliteit van het verhaal niet in de weg. Het verhaal van het houten Mannetje Bagatel doet denken aan dat van Pinokkio, maar het verloopt geheel anders.

In 1946 verscheen in de Volkskrant Het Mannetje Bagatel.
Het is helaas bij deze eenmalige publicatie in de krant gebleven. 
18 juni 1946-Het Mannetje Bagatel 12-Eppo Doeve & Bertus Aafjes
25 juni 1946-Het Mannetje Bagatel 18-Eppo Doeve & Bertus Aafjes
22 augustus 1946-Het Mannetje Bagatel 67-Eppo Doeve & Bertus Aafjes

Eppo Doeve
Het tekenwerk van Eppo Doeve is altijd van bijzonder hoog niveau gewwest. Ooit was de man een bijzonder populaire publieke figuur wiens werk je overal tegen kwam. Hijzelf verscheen met grote regelmaat op tv, waar hij ter plekke de tekeningen uit de mouw schudde, zelfs bij een Hollands optreden van the Beatles stond hij op het podium met zijn schetsboek. Hij verscheen ook in films als figurant. De man was wereldberoemd in Nederland, maar nu zijn  de meesten hem vergeten. 
Eppo Doeve heeft ongewoon veel werk geproduceerd gedurende zijn hele leven. Illustraties en omslagen voor tijdschriften en boeken, politieke spotprenten, reclamewerk, postzegels, bankbiljetten  schilderijen, monumentale muurschilderingen, en nog veel meer. Op tv liet hij wel eens zien dat hij met twee handen tegelijk kon tekenen. Maar helaas is zijn productie waar het strips betreft tot twee beperkt gebleven, waarvan er maar één in boekvorm verschenen is.
Eppo Doeve bij the Beatles



Bertus Aafjes
Het teksten van deze twee strips van Bertus Aafjes doen sterk denken aan de sprookjes van Godfried Bomans, maar dan helaas zonder diens humor. Gelukkig vormt dit gebrek aan humor geen gemis, het verhaal wordt nooit loodzwaar. We moeten het maar stellen met 's mans poëzie alleen. Net als Bomans doet Aafjes oubollig aan, maar toch is ook zijn werk, net als dat van Bomans, nog prima te verteren. En net als Bomans wekt Aafjes de indruk een hopeloos verdwaalde figuur te zijn die een eeuw vroeger beter op zijn plek was geweest. Hij hield duidelijk niet van de moderne tijd, ooit schreef hij over zijn veel hippere collega Lucebert: ''Lees ik Lucebert's poëzie, dan heb ik het gevoel dat de SS de poëzie is binnengemarcheerd".
Kleine Isar, De Vierde Koning
Ohee! #34-December 1963-Eppo Doeve & Bertus Aafjes

Ohee! #37-28 December 1963-Eppo Doeve & Bertus Aafjes


1963-Kleine Isar-Boekuitgave-Elsevier-Eppo Doeve & Bertus Aafjes
1963-Kleine Isar-Boekuitgave-Elsevier-Eppo Doeve & Bertus Aafjes

1979-Kleine Isar-Boekuitgave-Meulenhoff-Eppo Doeve & Bertus Aafjes


Geen opmerkingen:

Een reactie posten